понеділок, 5 листопада 2012 р.

КОЛЕКТИВНЕ ОБГОВОРЕННЯ ПРОБЛЕМНОГО ПИТАННЯ
Зустрічі
ЗДОРОВ’Я ПЕРШ ЗА ВСЕ
У  Долинській районній державній адміністрації відбулася нарада з питань виявлення, раннього діагностування та протидії туберкульозу за участі представників влади, медицини, громадських організацій та інших.
Ініціаторами проведення заходу стали обласний БХФ «Солідарність» та БФ «Інтелектуальна перспектива» за підтримки програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», яка впроваджена  фондом Рината Ахметова «Розвиток України».
Акцентуючи увагу на те, що в нашій області, як і в цілому в Україні зберігається вкрай загрозлива ситуація на захворювання цією недугою, розмова за круглим столом набула колективної форми обговорення проблеми.
Зустріч розпочав голова районної державної адміністрації Олександр Криницький. За його словами питання боротьби з туберкульозом має досить вагоме значення. В Івано-Франківську значно зросли показники на захворювання туберкульозом в порівнянні з минулим роком. Тому на цьому потрібно зосередити увагу в нашому районі. Такі питання вирішують першочергово, адже здоровя населення – перш за все.
Керівник апарату райдержадміністрації Катерина Олійник акцентувала увагу на тому, що серед молодого покоління існує суспільна нетерпимість до шкідливих звичок. Саме від них і починаються різні непрогнозовані проблеми. Цим питанням потрібно зайнятись, починаючи від загальнодержавного й до місцевого рівня.
Голова БХФ «Солідарність» Андрій Микитин зауважив, що туберкульоз – це не тільки медична проблема, потрібно зрозуміти та підтримати осіб, що опинились у складних життєвих ситуаціях, можливо, навіть наодинці з цією хворобою.
Свою думку та бачення висловили: фельдшер  виправного центру № 118 Ольга Стефанишин, методист районного методкабінету відділу освіти Лілія Лукань, головний лікар туберкульозного диспансеру  Марія Яворська, заступник головного лікаря центральної районної лікарні Ярема Попадюк, виконуючий обов’язки головного лікаря районної санітарної епідеміологічної станції Микола Гуцул, лікар-інфекціоніст центральної районної лікарні  Михайло Маслій, директор РЦСССДМ Михайло Перевізник, начальник відділу в справах сім’ї, молоді та спорту Володимир Най, начальник відділу соціальної роботи РЦСССДМ Жанна Димокур.
За офіційними даними цього року за 9 місяців із захворюванням на туберкульоз у нашому районі є 57 людей, враховуючи Болехівську дільницю, загальне число становить  66 чоловік. Рівень захворюваності на цю недугу перш за все пов'язаний з несвоєчасним зверненням для обстеження, недостатня ефективність лікування хворих, яким вперше встановлено діагноз «туберкульоз», низький рівень розуміння хворими на туберкульоз щодо проходження повного курсу лікування. Особливо високий показник переривання лікування серед осіб, які зловживають алкоголем.
Суть цього питання полягає в тому, щоби більш ретельніше розширити інформаційне коло й донести до громадськості цю соціальну проблему, створити сприятливе середовище для надання послуг з профілактики туберкульозу, боротись спільними зусиллями з цієї недугою.

Немає коментарів:

Дописати коментар