четвер, 15 листопада 2012 р.



До дня працівника сільського господарства
ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ СЕМІНАР ТЕПЛИЧНИКІВ
Впродовж багатьох років поспіль напередодні професійного свята – Дня працівника сільського господарства проводять Всеукраїнський семінар аграрників, які займаються вирощуванням овочевої продукції в закритому грунті. Стало доброю традицією, що Долинський теплично-овочевий комбінат приймає гостей з різних куточків Західної регіону України. Місце зустрічі вже є звичним, адже чисте гірське повітря, привітні люди та ділове обговорення перспектив розвитку в бізнес-просторі є провідним орієнтиром для тепличників, тим джерелом, де черпається сила, енергія та досвід.
Семінар розпочав на правах господаря директор теплично-овочевого комбінату Богдан Зелінський. Обговорювали питання ефективної діяльності тепличного бізнесу, підвищення  показників вітчизняного виробництва, автоматизації процесів господарювання у закритому грунті. На семінарі були присутні агрономи з Рівного, Сокаля, Стрия, Брошнева, Богородчан та ряду інших місць держави, де практикується професійне вирощування овочів у закритому грунті.
За словами Богдана Васильовича, цьогоріч тепличники очікували вищих результатів своєї роботи, проте деякі сорти не оправдали сподівань. Він розповів також про поїздку до Голландії, де члени делегації побували на провідних підприємствах з вирощування овочів, побачили особисто як застосовують прогресивні технології в галузі, вивчали досвід іноземних колег.
На семінарі вели професійну розмову про обладнання для теплиць, системи крапельного поливу, види опалення, освітлення, підтримання контролю вологості в тепличних приміщеннях.
З теперішньою ситуацією в агрономічному секторі докладніше ознайомила головний агроном підприємства Світлана Бойдуник. Найвищі показники з урожайності огірка показали такі гібриди як  «Мева» та «Яні» –  30,5 кілограма на  квадратний метр. Томати випробовували різні, проте більшу частину площ займає «Раїса», яка забезпечує по 42 кілограми з квадратного метра.
На комбінаті в міжсезоння  застосовують відповідні хімічні препарати для знешкодження шкідників . Цей рік для підприємства був благополучним й  чисельність  не перевищила небезпечного порогу . Хоча серед можливих шкідників тепличних культур остерігаються кліща, трипса, фузаріозу. Для запобігання їх прояву теплиці обробляють    сучасними й безпечними біореагентами, частково вирощених на комбінаті. Цього року для закупівлі додаткових біопрепаратів було затрачено 18 тисяч гривень.
Широкого застосування в боротьбі зі шкідниками набувають  аерозольні генератори гарячого та холодного туману. Вони призначені для знешкодження шкідників та хвороб рослин , що дає можливість не залучати в цей процес людський фактор.
Гості та працівники місцевого теплично-овочевого комбінату мали хорошу можливість зіставити різні погляди на осучаснення професійних підходів до справи, обговорення напрямів перспективного розвитку тепличного овочівництва. Зокрема, цей  сектор агровиробництва відіграє важливу роль і в нашому районі. Завдяки здобуткам тепличників вдається як забезпечувати свіжими овочами місцеві потреби, так і експортувати  долинську продукцію на   ринки України та зарубіжжя.
Проведення таких семінарів і тренінгів для  галузевих спеціалістів сприяє ефективному обміну досвідом та зростанню економічного потенціалу підприємств з вирощування овочів. Тут колективно обговорюють можливі перспективні розрахунки, планові моделі розвитку, майбутні видозміни галузі. Приємно, що саме наш район став першим у запровадженні таких семінарів та напрацюванні бізнес-планів, що додає гордості за висоту долинської агровиробничої марки.

Немає коментарів:

Дописати коментар