суботу, 3 листопада 2012 р.


Урочистості
ЗУНР В ІСТОРІЇ
Напередодні Першої світової війни значна частина українських земель – Східна Галичина, Буковина та Закарпаття перебували в складі Австро-Угорщини. У жовтні в умовах поразки австро-німецького блоку в Першій світовій війні та під могутніми ударами національно-визвольної боротьби поневолених народів, Австро-Угорська імперія розпалася на декілька незалежних держав. В цих складних обставинах рішучі заходи зі створення власної незалежної держави почали робити і українці на західноукраїнських землях.
З приводу 94-ї річниці з часу заснування ЗУНР у Долині в прес-залі центральної районної бібліотеки відбулись урочистості за участі почесного голови РО ВУТ «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка Степана Янковського.
У заході також взяв участь начальник райвідділу культури Володимир Гібчинський. Про зовнішньополітичну ситуацію та у Західно-Українській Народній Республіці розповідали  вчитель історії Малотур’янського НВК Володимир Васько, а вчитель історії Яворівської ЗОШ Оксана Романів зосередила увагу на столиці ЗУНРу в колишньому Станіславові. Тепер вже в Івано-Франківську, в центральній частині перед домом правосуддя, стоїть пам’ятник на честь проголошення столиці ЗУНРу.
Розкриваючи короткий ракурс історії, слід нагадати, що наприкінці вересня 1918 року у Львові сформували Генеральний Військовий Комісаріат, який повинен був вести боротьбу проти австрійської влади. В жовтні цього ж року головою Комісаріату було призначено сотника легіону Українських Січових Стрільців Дмитра Вітовського. Надалі було створено Українську Національну Раду та обрано її Президента – Євгена Петрушевича.
Польська ліквідаційна комісія (створена у Кракові) мала намір перебрати від австрійського намісника владу над цілим краєм та включити його до складу Польщі. УНРада не погодилась віддавати свої землі. Тоді противники вирішали брати Львів та його керівництво силою.
З 31 жовтня на 1листопада розпочалося так зване листопадове повстання на чолі з сотником стрілецької частини Дмитром Вітовським. Над ратушею Львова було піднято синьо-жовтий прапор, австрійського намісника Галичини заарештували. Так розпочався період правління української державності на своїх землях.
13 листопада тимчасовий виконавчий орган перетворений на уряд – Державний Секретаріат ЗУНР-ЗОУНР. Було затверджено конституційні основи новоствореної держави – «Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель бувшої айстро-угорської монархії», згідно яким вона отримала назву Західноукраїнська Народна Республіка.
21 листопада польські війська захопили Львів і тому керівництво ЗУНРу переїхало до Тернополя, а з кінця грудня знаходилося в Станіславі (тепер Івано-Франківськ).
22 січня 1919 року в Києві відбулося урочисте проголошення Акту про Злуку ЗУНР (Галичина, Буковина, Закарпаття) і УНР (НаддніпрянськаУкраїна) в єдину соборну Українську Народну Республіку.

Немає коментарів:

Дописати коментар